Algemene voorwaarden FoodWerk B.V. voor het ter beschikking stellen van Uitzendkrachten
Hoofdstuk 1 – Algemene bepalingen
Artikel 1. Definities
In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:
- FoodWerk: de onderneming welke is gedefinieerd in artikel 2 van deze algemene voorwaarden, waaronder tevens wordt verstaan de aan haar gelieerde ondernemingen en handelsnamen;
- Uitzendkracht: iedere natuurlijk persoon die een uitzendovereenkomst zoals bedoeld in artikel 7:690 van het Burgerlijk Wetboek is aangegaan met FoodWerk, met als doel arbeid te verrichten voor een derde onder leiding en toezicht van die derde;
- Opdrachtgever: iedere natuurlijke of rechtspersoon die een Uitzendkracht werkzaamheden onder diens leiding en toezicht in het kader van een opdracht, als bedoeld in artikel 1.4, laat uitvoeren;
- Opdracht: de overeenkomst tussen Opdrachtgever en FoodWerk op grond waarvan een Uitzendkracht, als bedoeld in artikel 1.2, door FoodWerk aan de Opdrachtgever ter beschikking wordt gesteld om onder diens leiding en toezicht werkzaamheden te verrichten, zulks tegen betaling van het Opdrachtgeverstarief.
- Opdrachtgeverstarief: het door de Opdrachtgever aan FoodWerk verschuldigde tarief, exclusief toeslagen, kostenvergoedingen en btw. Het tarief wordt per uur berekend, tenzij anders is vermeld.
- Inlenersbeloning: de inlenersbeloning zoals gedefinieerd in de cao, als bedoeld in artikel 1.7.
- CAO: de collectieve arbeidsovereenkomst voor uitzendkrachten waaraan FoodWerk – op basis van de samenwerking met de door hem ingeschakelde Payrollbedrijven – is gehouden naleving te geven, te weten de ABU.
- Diensten: de dienstverlening van FoodWerk gericht op de Terbeschikkingstelling van Uitzendkrachten en de daarmee samenhangende dienstverlening.
- Terbeschikkingstelling: het ter beschikking stellen van een Uitzendkracht om op grond van een Opdracht arbeid te verrichten voor en onder leiding en toezicht van de Opdrachtgever.
- Leegloopuren: uren waarin de Uitzendkracht, ondanks een uitzendovereenkomst met een vast aantal uren en een loondoorbetalingsverplichting, geen werkzaamheden verricht omdat de Opdrachtgever tijdelijk geen werk beschikbaar heeft. Deze uren dienen door de Opdrachtgever vergoed te worden aan het uitzendbureau, conform de afspraken in deze algemene voorwaarden.
- Transitievergoeding: een onder voorwaarden wettelijk verplicht gestelde vergoeding van FoodWerk aan de Uitzendkracht bij het einde van het dienstverband. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald op basis van het maandsalaris en het aantal dienstjaren van de Uitzendkracht (zie ook artikel 7:673 van het Burgerlijk Wetboek). Deze opgebouwde transitievergoeding is een recht van de uitzendkracht en kan niet door de opdrachtgever worden opgeëist of ontvangen.
- Schriftelijk: berichtgeving via communicatiemiddelen zoals onderling tussen Foodwerk en Opdrachtgever;
- Derde(n): iedere persoon of partij, die niet als contractspartij bij de overeenkomst tussen Opdrachtgever en FoodWerk is betrokken.
Artikel 2. Identiteit van FoodWerk
Naam: ReppasRecruiting B.V., handelend onder de naam “FoodWerk”
Bezoekadres: Oranjesingel 58, 6511 NX Nijmegen
Telefoonnummer: 06-51766921
Kvk nummer: 77629116
Artikel 3. Algemene bepalingen
- Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, opdrachten en overige overeenkomsten van en met FoodWerk betreffende de Diensten van FoodWerk, een en ander voor zover deze voorwaarden naar hun aard en inhoud toepasbaar zijn op de betreffende Diensten.
- Eventuele inkoop- of andere (algemene) voorwaarden van de Opdrachtgever zijn niet van toepassing en worden hierbij uitdrukkelijk van de hand gewezen.
- Afspraken die van deze algemene voorwaarden afwijken zijn slechts geldig en van toepassing als deze Schriftelijk en rechtsgeldig zijn overeengekomen tussen FoodWerk en Opdrachtgever.
- Informatie en mededelingen van FoodWerk zijn onder voorbehoud van (type)fouten. Deze (type)fouten binden FoodWerk niet.
- Indien een bepaling van de algemene voorwaarden of een bepaling uit de Opdracht en/of een overige overeenkomst nietig blijkt te zijn of vernietigd wordt, dan tast dit niet de geldigheid van de gehele algemene voorwaarden of Opdracht aan. Partijen treden in dat geval in overleg om een nieuwe bepaling ter vervanging van de nietige c.q. vernietigde bepaling overeen te komen, waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van die bepaling in acht wordt genomen.
- Elke kandidaat bij FoodWerk heeft gelijke kansen, ongeacht leeftijd, sekse, burgerlijke staat, seksuele gerichtheid, levens- of geloofsovertuiging, politieke keuze, ras, etnische afkomst of nationaliteit.
- Opdrachtgever zal FoodWerk voor de mogelijke gevolgen van een door hem gemaakt ongeoorloofd onderscheid als bedoeld in het vorige lid vrijwaren.
- Deze algemene voorwaarden zijn, tenzij Schriftelijk anders is overeengekomen, ook van toepassing op vervolgopdrachten en/of -overeenkomsten betreffende de uitzendwerkzaamheden van FoodWerk.
Artikel 4: De Opdracht
- De Opdracht kan worden aangegaan voor onbepaald tijd.
- Onder een Opdracht voor onbepaalde tijd wordt verstaan de Opdracht die wordt aangegaan zonder een vastgestelde einddatum.
- De Opdracht voor onbepaalde tijd eindigt slechts indien deze Schriftelijk wordt opgezegd, wordt ontbonden of met wederzijds goedvinden wordt beëindigd.
Einde van de opdracht
- Opzegging van een Opdracht voor onbepaalde tijd dient schriftelijk te geschieden middels aangetekende brief, met inachtneming van een opzegtermijn van 3 (drie) maanden, tenzij Schriftelijk anders is overeengekomen.
- Tussentijdse opzegging van een Opdracht voor bepaalde tijd is niet mogelijk, tenzij Schriftelijk anders is overeengekomen. Indien deze mogelijkheid wel is opgenomen, is opzegging in dat geval mogelijk met inachtneming van een opzegtermijn van 1 (één) maand. Deze opzegging dient Schriftelijk te geschieden.
- Elke Opdracht eindigt onmiddellijk op het tijdstip dat één van de partijen de Opdracht Schriftelijk ontbindt met als reden:
- dat de andere partij (blijvend) in verzuim is;
- dat de andere partij geliquideerd is;
- dat de andere partij in faillissement is verklaard of hiertoe een verzoek is gedaan;
- dat de andere partij in surseance van betaling verkeert of surseance van betaling heeft aangevraagd;
- dat er beslag is gelegd op (een deel van) het vermogen van de andere partij.
- Indien FoodWerk de ontbinding op één van de gronden in lid 8 van dit artikel inroept, dan leidt dit nooit tot enige aansprakelijkheid van FoodWerk voor de schade die de Opdrachtgever daardoor mogelijk lijdt. Indien FoodWerk overgaat tot ontbinding, zijn de vorderingen van FoodWerk op Opdrachtgever direct opeisbaar.
Artikel 5. Opschortingsrecht
- Opdrachtgever kan de tewerkstelling van de Uitzendkracht niet (tijdelijk) geheel of gedeeltelijk opschorten, tenzij er sprake is van overmacht in de zin van artikel 6:75 van het Burgerlijk Wetboek.
- In afwijking van het vorige lid, is opschorting wel mogelijk indien:
- dit Schriftelijk is overeengekomen en de looptijd daarbij is vastgelegd; én
- de Opdrachtgever aan kan tonen dat er tijdelijk geen werk voorhanden is of dat de Uitzendkracht niet te werk kan worden gesteld; én
- FoodWerk jegens de Uitzendkracht met succes een beroep kan doen op uitsluiting van de loondoorbetalingsplicht op grond van de CAO.
- de Uitzendkracht werkzaam is middels een fase A-contract.
- Indien er sprake is van een situatie als bedoeld in lid 5.2, is de Opdrachtgever voor de duur van de opschorting het Opdrachtgeverstarief niet verschuldigd.
- Indien de Uitzendkracht een fase B- of C-contract heeft, kan de Opdrachtgever de tewerkstelling niet tijdelijk opschorten zonder voorafgaand Schriftelijk overleg met FoodWerk. Indien de Opdrachtgever de uitzendkracht toch tijdelijk niet te werk stelt, is de Opdrachtgever naast het Opdrachtgeverstarief ook een vergoeding voor leegloopuren verschuldigd.
- Indien Opdrachtgever niet gerechtigd is de tewerkstelling tijdelijk op te schorten, maar de Opdrachtgever tijdelijk geen werk heeft voor de Uitzendkracht of de Uitzendkracht niet te werk kan stellen, dan is de Opdrachtgever toch gehouden om voor de (resterende) duur van de Opdracht aan FoodWerk het Opdrachtgeverstarief te betalen.
Artikel 6. Opdrachtgeverstarief
- Het door de Opdrachtgever aan FoodWerk verschuldigde Opdrachtgeverstarief wordt berekend over de uren waarop FoodWerk op grond van de Opdracht, deze voorwaarden en/of overige overeenkomst(en) aanspraak heeft en wordt altijd tenminste berekend over de door de Uitzendkracht daadwerkelijk gewerkte uren. Over het opdrachtgeverstarief, de toeslagen en kostenvergoedingen wordt btw in rekening gebracht.
- FoodWerk is in ieder geval gerechtigd om het Opdrachtgeverstarief tijdens de looptijd van de Opdracht aan te passen, indien de kosten van de uitzendarbeid stijgen als gevolg van:
- een wijziging van de CAO of van de daarbij geregelde lonen of een wijziging van de bij de Opdrachtgever geldende cao en/of arbeidsvoorwaardenregeling of de daarbij geregelde lonen;
- als gevolg van wijzigingen in of ten gevolge van wet- en regelgeving, waaronder begrepen wijzigingen in of ten gevolge van de sociale en fiscale wet- en regelgeving, waaronder begrepen wijzigingen in of ten gevolge van de sociale en fiscale wet- en regelgeving, de CAO of enig ander verbindend voorschrift;
- als gevolg van een stijging van de (verwachte) kosten van de uitzendarbeid in verband met door FoodWerk te verrichten uitgaven en/of te treffen voorzieningen voor (onder meer) scholing, ziekteverzuim, inactiviteit en/of uitvloeiing van de Uitzendkrachten;
- als gevolg van een (periodieke) loonsverhoging en/of een (eenmalige) verplichte uitkering, voortvloeiende uit de CAO, de bij de Opdrachtgever geldende cao en/of arbeidsvoorwaardenregeling en/of wet- en regelgeving;
- als gevolg van een wijziging van het percentage dat gereserveerd wordt voor de Transitievergoeding.
- In aanvulling op het vorige, is FoodWerk gerechtigd om het Opdrachtgeverstarief halfjaarlijks te verhogen en is zij gerechtigd om de aan de Opdracht gebonden kosten tussentijds te verhogen, indien deze kosten aantoonbaar zijn gestegen.
- Iedere aanpassing van het Opdrachtgeverstarief wordt door FoodWerk zo snel mogelijk aan de Opdrachtgever bekend gemaakt en Schriftelijk aan de Opdrachtgever bevestigd.
Artikel 7. De Terbeschikkingstelling
- De termijn van de Terbeschikkingstelling start op het moment dat de Uitzendkracht met zijn werkzaamheden begint.
- Het einde van een Opdracht houdt ook het einde van de Terbeschikkingstelling in.
- Op het moment dat de Opdrachtgever een verzoek tot beëindiging van de Opdracht indient bij FoodWerk, dan is dit ook een verzoek tot beëindiging van de lopende Terbeschikkingstelling(en). Opdrachtgever zal in die gevallen Schriftelijk bevestigen dat hij zowel de Opdracht als de Terbeschikkingstelling wenst te beëindigen.
- voor Fase A-contracten geldt dat de beëindiging minimaal 5 dagen van tevoren aan FoodWerk moet worden doorgegeven, tenzij Schriftelijk anders is overeengekomen;
- voor Fase B- en C-contracten moet een opzegtermijn van één maand in acht moet worden genomen en de beëindiging dient Schriftelijk dient te worden bevestigd via het communicatiemiddel dat onderling met de Opdrachtgever is afgesproken.
- Indien er sprake is van een Opdracht voor bepaalde tijd met de duur van meer dan 6 (zes) maanden, dan dient de Opdrachtgever uiterlijk 3 (drie) maanden voor het einde van de Opdracht aan FoodWerk te bevestigen of de Opdrachtgever de Opdracht wil verlengen en onder welke voorwaarden.
- De Terbeschikkingstelling eindigt van rechtswege indien en zodra FoodWerk de Uitzendkracht niet meer ter beschikking kan stellen, doordat de arbeidsovereenkomst tussen FoodWerk en de Uitzendkracht is geëindigd en deze arbeidsovereenkomst niet aansluitend wordt voortgezet ten behoeve van dezelfde Opdrachtgever. FoodWerk is niet verplicht om in die gevallen ten behoeve van Opdrachtgever een nieuwe uitzendovereenkomst aan te gaan.
- FoodWerk verbindt zich ertoe om zich in te spannen de Uitzendkracht tijdig en overeenkomstig de Opdracht(bevestiging) of overige overeenkomst ter beschikking te stellen. FoodWerk schiet niet toerekenbaar tekort jegens de Opdrachtgever en is niet gehouden tot vergoeding van enige schade of kosten aan de Opdrachtgever, indien FoodWerk de Uitzendkracht om welke reden dan ook niet, niet tijdig of niet langer ter beschikking kan stellen.
- Indien Opdrachtgever de opzegtermijn voor het opzeggen van de Opdracht en de Terbeschikkingstelling niet in acht neemt en FoodWerk als gevolg daarvan – aan de Uitzendkracht – niet kan voldoen aan de kennisgevingstermijn van 10 dagen uit de CAO, welke geldt op het moment dat de Uitzendkracht in fase 2 zit, dan zal FoodWerk de vergoeding die zij aan de Uitzendkracht verschuldigd is wegens een schending van deze termijn, bij de Opdrachtgever in rekening brengen.
- Het is Opdrachtgever slechts toegestaan om de Uitzendkracht na 1040 gewerkte uren (half jaar fulltime dienstverband) over te nemen zonder vergoeding, tenzij Schriftelijk anders is overeengekomen. Wordt – in strijd met het voorgaande – de Uitzendkracht voor afloop van die 1040 gewerkte uren overgenomen, dan is de Opdrachtgever daarvoor een redelijke vergoeding aan FoodWerk verschuldigd.
Artikel 8. Vervanging
- FoodWerk kan een Uitzendkracht aan meerdere Opdrachtgevers ter beschikking stellen, maar uitsluitend na Schriftelijke toestemming met de eerste opdrachtgever.
- FoodWerk is te allen tijde gerechtigd een ter beschikking gestelde Uitzendkracht te vervangen. Hiervoor is geen toestemming van de Opdrachtgever vereist. De Opdrachtgever zal zijn medewerking aan een vervanging slechts op redelijke gronden weigeren. De Opdrachtgever zal een eventuele weigering indien FoodWerk dit wenselijk vindt Schriftelijk motiveren.
- FoodWerk schiet niet toerekenbaar tekort jegens de Opdrachtgever en is niet gehouden tot vergoeding van enig schade of kosten aan de Opdrachtgever, indien FoodWerk om welke reden dan ook een (vervangende) Uitzendkracht niet (meer), althans niet (meer) op de wijze en in de omvang zoals bij de Opdracht of op een later moment is overeengekomen, aan de Opdrachtgever ter beschikking kan stellen.
- In het geval van (langdurige) arbeidsongeschiktheid van de Uitzendkracht zal Opdrachtgever zijn medewerking verlenen aan de re-integratie van de Uitzendkracht.
- Indien de Uitzendkracht wordt vervangen door een andere Uitzendkracht, dan zal de uurbeloning ten aanzien van de vervangende Uitzendkracht opnieuw worden vastgesteld op basis van hetgeen dat staat in artikel 10 van deze Algemene voorwaarden en kan het Opdrachtgeverstarief in overeenstemming daarmee ook worden aangepast.
Artikel 9. Werkwijze Terbeschikkingstelling
- De Opdrachtgever verstrekt aan FoodWerk voor aanvang van de Opdracht een waarheidsgetrouwe en accurate omschrijving van de functie, functie-eisen, werktijden, arbeidsduur, werkzaamheden, arbeidsplaats, arbeidsomstandigheden en de verwachte looptijd van de Opdracht.
- FoodWerk bepaalt aan de hand van deze door de Opdrachtgever verstrekte informatie en de bij hem bekende omstandigheden, kennis en vaardigheden van de voor Terbeschikkingstelling in aanmerking komende Uitzendkrachten, welke Uitzendkracht hij aan de Opdrachtgever voorstelt ter uitvoering van de Opdracht. De Opdrachtgever is gerechtigd de voorgestelde Uitzendkracht af te wijzen, waardoor de Terbeschikkingstelling van de voorgestelde Uitzendkracht geen doorgang vindt.
- FoodWerk is gerechtigd om bij de uitvoering van de Opdracht gebruik te maken van Derden.
- FoodWerk schiet uitdrukkelijk niet tekort jegens de Opdrachtgever en is niet gehouden tot vergoeding van schade, indien de contacten tussen de Opdrachtgever en FoodWerk, voorafgaande aan een mogelijke Opdracht, waaronder begrepen een concrete aanvraag van de Opdrachtgever om een Uitzendkracht ter beschikking te stellen, om welke reden dan ook niet of niet binnen de door de Opdrachtgever gewenste termijn, leiden tot de daadwerkelijke Terbeschikkingstelling van een Uitzendkracht.
- FoodWerk is daarnaast ook niet aansprakelijk voor schade ten gevolge van het inzetten van arbeidskrachten die niet blijken te voldoen aan de door Opdrachtgever gestelde eisen, tenzij de Opdrachtgever binnen een redelijke termijn na aanvang van de Terbeschikkingstelling een Schriftelijke klacht hierover bij FoodWerk indient en daarbij bewijst dat er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van FoodWerk gedurende de selectie van de Uitzendkracht.
- Indien FoodWerk informatie van de Opdrachtgever nodig heeft, dan zal Opdrachtgever op een eerste verzoek daartoe de benodigde informatie kosteloos aan FoodWerk opsturen.
Artikel 10. Functie & beloning
- FoodWerk is op grond van de CAO verplicht voor elke Uitzendkracht de inlenersbeloning toe te passen.
- Voor aanvang van de Opdracht verstrekt Opdrachtgever de omschrijving van de door de Uitzendkracht uit te oefenen functie, de bijbehorende inschaling en informatie over alle elementen die onderdeel uitmaken van de Inlenersbeloning aan FoodWerk.
- De beloning van de Uitzendkracht wordt op basis van de CAO, de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, de bepalingen omtrent de Inlenersbeloning en de eventueel voor de Uitzendkracht geldende arbeidsvoorwaarden vastgesteld. Dit aan de hand van de door Opdrachtgever verstrekte functieomschrijving en functie eisen.
- Indien op enig moment blijkt dat de functieomschrijving en de daarbij behorende inschaling van de Uitzendkracht niet gelijk zijn aan de daadwerkelijk door de Uitzendkracht uitgeoefende functie, dan dient de Opdrachtgever onmiddellijk de juiste functieomschrijving en/of inschaling aan FoodWerk te verstrekken. In dat geval zal ook de beloning van de Uitzendkracht opnieuw worden vastgesteld aan de hand van deze nieuwe informatie.
- De functie en/of inschaling kan gedurende de looptijd van de Opdracht worden aangepast, indien en voor zover de Uitzendkracht op die aanpassing naar redelijkheid een aanspraak kan maken door een beroep op de wet- en regelgeving, de CAO en/of de Inlenersbeloning. Als deze aanpassing leidt tot een hogere beloning, dan corrigeert FoodWerk de beloning van de Uitzendkracht en ook het bijbehorende Opdrachtgeverstarief. De Opdrachtgever is dit gecorrigeerde tarief aan FoodWerk verschuldigd vanaf het moment van de uitoefening van de daadwerkelijke functie (dus eventueel ook met terugwerkende kracht).
- Indien en voor zover de Opdrachtgever in het kader van dit artikel onjuiste of onvolledige informatie verstrekt, geldt dat alle gevolgen die daaruit voortvloeien voor rekening en risico van de Opdrachtgever komen. Opdrachtgever zal FoodWerk hiervoor dan ook vrijwaren.
- Vergoedingen en toeslagen zoals die voor overwerk, reisuren/reistijd, fysiek belastende omstandigheden, werk in ploegendiensten of onregelmatigheid, op bijzondere tijden of dagen (daaronder ook begrepen officiële feestdagen) en/of verschoven uren en/of bereikbaarheids- of beschikbaarheidsdiensten worden beloond conform de CAO of – indien van toepassing – conform de Inlenersbeloning en worden aan de Opdrachtgever doorberekend.
- Opdrachtgever zal alle benodigde medewerking verlenen om FoodWerk in staat te stellen de payroll overeenkomst die FoodWerk heeft gesloten met een derde naar behoren uit te voeren en/of te beëindigen.
- FoodWerk draagt (indirect) zorg voor de verloning van de Uitzendkracht en de afdracht van verschuldigde loonheffingen. De Opdrachtgever zal zonder toestemming van FoodWerk geen vergoedingen betalen of verstrekkingen doen aan de Uitzendkracht. Indien de Opdrachtgever de hiervoor genoemde vergoedingen betaald of verstrekkingen doet aan de Uitzendkracht, dan draagt hij de zorg voor de afdracht van alle over die vergoeding of verstrekkingen verschuldigde (loon)heffingen. De Opdrachtgever vergoedt aan FoodWerk de schade die FoodWerk mogelijk lijdt als gevolg van de over de vergoedingen en verstrekking verschuldigde (loon)heffingen, en vrijwaart FoodWerk tegen aanspraken van de Uitzendkracht of Derden, waaronder de Belastingdienst, hieromtrent.
- Indien een door FoodWerk voorgestelde Uitzendkracht in de eerste instantie door de Opdrachtgever is afgewezen, maar binnen 12 (twaalf) maanden na de introductie toch door de Opdrachtgever in dienst wordt genomen of op een andere wijze arbeid voor hem laat verrichten, dan is Opdrachtgever, tenzij anders is afgesproken, alsnog het gebruikelijke tarief verschuldigd aan FoodWerk.
Artikel 11. Arbeidsduur & werktijden
- De arbeidsomvang en de werktijden van de Uitzendkracht bij de Opdrachtgever worden vastgelegd in de opdrachtbevestiging, dan wel in een ander daarvoor bestemd document.
- De werktijden, arbeidsduur, de pauze en de rusttijden van de Uitzendkracht zijn gelijk aan de bij Opdrachtgever gebruikelijke tijden en uren, tenzij Schriftelijk anders is overeengekomen. De Opdrachtgever staat er voor in dat de arbeidsduur en de rust- en werktijden van de Uitzendkracht voldoen aan de wettelijke vereisten, waarbij onder meer maar niet uitsluitend kan worden gedacht aan de Arbeidstijdenwet. De Opdrachtgever ziet er daarnaast op toe dat de Uitzendkracht de door de wet toegestane werktijden en arbeidsomvang niet overschrijdt.
- FoodWerk kan Opdrachtgever op elk moment een verzoek doen om de bij de Opdracht overeengekomen arbeidsduur aan te passen, als dit noodzakelijk is in verband met wet- en regelgeving en/of een gerechtvaardigd verzoek van de Uitzendkracht.
- De vakantie en het verlof van de Uitzendkracht worden vastgesteld in overleg tussen de Opdrachtgever, de Uitzendkracht en FoodWerk. Opdrachtgever zal de Uitzendkracht in staat stellen vakantie en verlof op te nemen met inachtname van de wet, de CAO en de voor de Uitzendkracht geldende arbeidsvoorwaarden.
- Indien de Uitzendkracht door een doen of nalaten van Opdrachtgever aanspraak kan maken op een uitbreiding van de arbeidsduur, dan wordt de met de Opdrachtgever overeengekomen arbeidsduur – indien nodig zelfs met terugwerkende kracht – aangepast en is de Opdrachtgever vanaf dat moment het Opdrachtgeverstarief over de aangepaste arbeidsduur verschuldigd.
- Indien en voor zover de Uitzendkracht voor de uitvoering van de Opdracht scholing dan wel (uitgebreide) (werk)instructies behoeft, dan worden de uren die de Uitzendkracht aan deze scholing en/of (werk)instructies besteedt, als gewerkte uren in rekening gebracht bij Opdrachtgever.
Artikel 12. Uitoefening van leiding & toezicht en het goed opdrachtgeverschap
- De Opdrachtgever zal zich ten aanzien van de Uitzendkracht bij de uitoefening van het toezicht of de leiding, alsmede met betrekking tot de uitvoering van het werk, gedragen op dezelfde (zorgvuldige) wijze als waartoe hij ten opzichte van zijn eigen werknemers gehouden is.
- De Opdrachtgever is gehouden om FoodWerk periodiek en in ieder geval op een eerste daartoe strekkend verzoek van FoodWerk, te informeren over het functioneren en het welzijn van de Uitzendkracht. Indien er zich een omstandigheid voordoet die mogelijk invloed kan hebben op de continuering van de Terbeschikkingstelling, dan dient dit zo snel mogelijk door de Opdrachtgever aan FoodWerk te worden gemeld.
- Het is de Opdrachtgever niet toegestaan de Uitzendkracht aan een Derde ‘door te lenen’. Dit wil zeggen: aan een Derde ter beschikking stellen voor het onder toezicht of leiding van deze Derde verrichten van werkzaamheden. Onder doorlening wordt ook verstaan het door de Opdrachtgever ter beschikking stellen van een Uitzendkracht aan een rechtspersoon waarmee de Opdrachtgever in een groep is verbonden.
- Het is de Opdrachtgever slechts toegestaan de Uitzendkracht in afwijking van het bij de Opdracht en de in de voorwaarden bepaalde wijze te werk te stellen, indien en voor zover FoodWerk en de Uitzendkracht daarmee vooraf en Schriftelijk hebben ingestemd. Aan deze instemming mogen voorwaarden worden verbonden.
- De tewerkstelling van een Uitzendkracht in het buitenland door een in Nederland gevestigde Opdrachtgever is alleen mogelijk onder strikte leiding en toezicht van de Opdrachtgever en slechts voor bepaalde tijd, met de kanttekening dat dit moet zijn toegestaan op grond van het toepasselijke recht in het betreffende land, en dit Schriftelijk is overeengekomen met FoodWerk en de Uitzendkracht hier ook Schriftelijk mee heeft ingestemd.
- De Opdrachtgever zal aan de Uitzendkracht de schade vergoeden die deze lijdt doordat een aan hem toebehorende zaak, die in het kader van de opgedragen werkzaamheden is gebruikt, is beschadigd of teniet is gegaan.
- De Opdrachtgever aan wie door FoodWerk een vreemdeling in de zin van de Wet arbeid vreemdelingen ter beschikking wordt gesteld, verklaart zich uitdrukkelijk bekend met artikel 15 van die wet. Dit houdt onder meer in dat de Opdrachtgever bij aanvang van de arbeid door een vreemdeling een afschrift van het document (zoals bedoeld in artikel 1 sub 1 tot en met 3 van de Wet op de identificatieplicht) van de vreemdeling dient te ontvangen. De Opdrachtgever is verantwoordelijk voor een zorgvuldige controle van dat document en stelt aan de hand daarvan de identiteit van de vreemdeling vast en neemt een kopie op in zijn administratie. FoodWerk is niet verantwoordelijke dan wel aansprakelijk voor een eventuele boete die in het kader van de Wet arbeid vreemdelingen aan de Opdrachtgever wordt opgelegd.
Artikel 13. Arbeidsomstandigheden
- De Opdrachtgever weet en erkent dat hij bekend is met het feit dat hij in de Arbeidsomstandighedenwet wordt aangemerkt als werkgever.
- Opdrachtgever is jegens FoodWerk en de Uitzendkracht verantwoordelijk voor de nakoming van de uit artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek, de Arbeidsomstandighedenwet en de daarmee samenhangende regelgeving voortvloeiende verplichtingen op het gebied van de veiligheid op de werkplek, gezondheid, welzijn en goede arbeidsomstandigheden in algemene zin. In dat kader draagt de Opdrachtgever zorg voor het zodanig inrichten en onderhouden van het materiaal en de werkplekken, het treffen van de nodige maatregelen en het geven van de noodzakelijke aanwijzingen, om te voorkomen dat de Uitzendkracht bij het verrichten van de werkzaamheden in de ruimste zin van het woord schade lijdt.
- De Opdrachtgever is voorts gehouden om aan FoodWerk en aan de Uitzendkracht, tijdig maar in ieder geval 1 (één) werkdag voorafgaand aan de aanvang van de werkzaamheden, Schriftelijk informatie te verstrekken over de verlangde beroepskwalificaties en de specifieke kenmerken van de arbeidsplaats. In dat kader geeft de Opdrachtgever de Uitzendkracht tevens een actieve voorlichting met betrekking tot de binnen de onderneming gehanteerde risico inventarisatie en evaluatie (RI&E).
- In de situatie dat de Uitzendkracht een bedrijfsongeval of een beroepsziekte overkomt, zal de Opdrachtgever indien hij daartoe verplicht is op grond van de wet, de bevoegde instanties hiervan tijdig op de hoogte stellen en er daarnaast de zorg voor dragen dat hier onmiddellijk een rapportage van wordt opgemaakt. In deze rapportage dient in ieder geval de toedracht van het ongeval en de vraag in hoeverre het ongeval het gevolg is van het feit dat er onvoldoende maatregelen zijn genomen ter voorkoming van het ongeval/de beroepsziekte naar voren te komen.
- In aanvulling op het vorige is de Opdrachtgever ook gehouden FoodWerk zo spoedig mogelijk van het bedrijfsongeval of de beroepsziekte op de hoogte te stellen, en daarnaast ook een kopie van de rapportage te verstrekken.
Artikel 14. Verplicht vrije dagen en bedrijfssluitingen
- Opdrachtgever dient FoodWerk bij het aangaan van de Opdracht te informeren over (eventuele) collectief verplichte vrije dagen, (bijzondere) feestdagen en bedrijfssluitingen, zodat FoodWerk – indien mogelijk – deze omstandigheden kan meenemen in het kader van de arbeidsovereenkomst met de Uitzendkracht.
- Indien een van de hierboven genoemde omstandigheden zich voordoet of bekend wordt na het aangaan van de Opdracht, dan dient Opdrachtgever FoodWerk onmiddellijk na het bekend worden hiervan te informeren. Laat de Opdrachtgever het na om FoodWerk hierover tijdig te informeren, dan is de Opdrachtgever gehouden voor de gehele duur van de betreffende bedrijfssluiting het Opdrachtgeverstarief onverkort aan FoodWerk te voldoen.
Artikel 15. Aansprakelijkheid van Opdrachtgever
- In aanvulling op deze algemene voorwaarden, is de Opdrachtgever – indien hij de verplichtingen uit deze algemene voorwaarden of de overeenkomst niet, niet tijdig of niet deugdelijk nakomt – van rechtswege in verzuim. FoodWerk is in dat geval gerechtigd om de Opdracht te ontbinden en/of vergoeding van alle hieruit voortvloeiende schade van FoodWerk (inclusief evt. kosten voor rechtsbijstand) te vorderen, zonder dat daarvoor een voorafgaande ingebrekestelling is vereist.
- De Opdrachtgever zal aan de Uitzendkracht alle schade (inclusief kosten van rechtsbijstand) vergoeden die de Uitzendkracht in het kader van de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, indien en voor zover de Opdrachtgever en/of FoodWerk daarvoor aansprakelijk is c.q. zijn op grond van artikel 7:658 en/of 7:611 van het Burgerlijk Wetboek.
- Opdrachtgever verbindt zich ertoe zich voldoende te verzekeren tegen aansprakelijkheid op grond van het bepaalde in deze algemene voorwaarden. Op verzoek van FoodWerk verstrekt Opdrachtgever ter bewijs de polis van deze verzekering.
- Opdrachtgever vrijwaart FoodWerk tegen alle aanspraken van de Uitzendkracht en/of Derden die voortvloeien uit of verband houden met de Opdracht, waaronder ook wordt begrepen de aanspraken in verband met de aansprakelijkheid van FoodWerk als – direct of indirect – werkgever van de Uitzendkracht. De Opdrachtgever zal FoodWerk in dit kader volledig schadeloos stellen.
- Indien er sprake is van een bedrijfsongeval dat tot de dood van de Uitzendkracht heeft geleid of leidt, is Opdrachtgever gehouden de schade te vergoeden conform het bepaalde in artikel 6:108 van het Burgerlijk Wetboek.
Artikel 16. Facturatie
- FoodWerk factureert alle daadwerkelijk door de Uitzendkracht gewerkte uren, met een minimum van de in de opdrachtbevestiging, dan wel de in een ander document overeengekomen arbeidsomvang. Indien de Uitzendkracht niet de volledige overeengekomen arbeidsomvang door Opdrachtgever kan worden ingezet door een reden die voor rekening en risico van de Opdrachtgever dient te komen, dan zal FoodWerk de volledig overeengekomen arbeidsomvang bij Opdrachtgever in rekening te brengen. Onder een dergelijke reden kan bijvoorbeeld worden begrepen:
- het beschikken over te weinig werk;
- een aanpassing en/of intrekking van de planning;
- het zonder een legitieme reden voor het einde van de dienst – en zonder overleg hierover met FoodWerk – wegsturen van de Uitzendkracht;
- het voor het einde van een dienst wegsturen van de Uitzendkracht in verband met een storing waardoor het werk van de Uitzendkracht stil komt te liggen;
- niet tijdig doorgegeven (verplichte) vrije dagen.
- Indien de Uitzendkracht werkt op basis van een oproepovereenkomst, en Opdrachtgever binnen 4 (vier) dagen voor aanvang van het tijdstip van de arbeid de oproep om arbeid te verrichten geheel of gedeeltelijk intrekt of de tijdstippen wijzigt, is de Opdrachtgever het Opdrachtgeverstarief verschuldigd over de uren waarop de Uitzendkracht aanspraak zou hebben indien hij de arbeid overeenkomstig de oorspronkelijk oproep zou hebben verricht.
- De tijdverantwoording geschiedt op de met de Opdrachtgever overeengekomen wijze van tijdverantwoording, en op basis van hetgeen bij de opdracht, overeenkomst of deze voorwaarden is bepaald. Tenzij anders is overeengekomen, geschiedt de tijdverantwoording door een door de Opdrachtgever Schriftelijk geaccordeerd declaratieformulier.
- In afwijking van het vorige, kunnen de Opdrachtgever en FoodWerk overeenkomen dat de tijdverantwoording geschiedt door een tijdregistratiesysteem, een elektronisch en/of automatiseringssysteem of door middel van een door of voor de Opdrachtgever opgesteld overzicht.
- Opdrachtgever draagt zorg voor een correcte en volledige tijdverantwoording en is gehouden erop toe te zien of te doen toezien dat de daarin opgenomen gegevens van de Uitzendkracht correct en naar waarheid zijn vermeld, waaronder ook het aantal gewerkte uren, overuren, onregelmatigheidsuren en ploegenuren, eventuele toeslagen en eventuele werkelijk gemaakte onkosten.
- Opdrachtgever is verantwoordelijk voor de wijze waarop de tijdverantwoording aan FoodWerk wordt verstrekt. Voordat de Opdrachtgever de tijdverantwoording aanlevert, geeft deze de Uitzendkracht de gelegenheid de tijdverantwoording te controleren. Indien en voor zover de Uitzendkracht de daarin vermelde gegevens betwist, is FoodWerk gerechtigd de uren en kosten vast te stellen overeenkomstig de opgave van de Uitzendkracht, tenzij de Opdrachtgever kan aantonen dat de door hem vermelde gegevens wel correct zijn.
Artikel 17. Betaling
- Opdrachtgever is te allen tijde gehouden de facturen van FoodWerk te voldoen binnen 14 (veertien) kalenderdagen na de factuurdatum. Indien een factuur niet binnen deze termijn is betaald, is de Opdrachtgever vanaf de eerste dag na het verstrijken van de hiervoor genoemde betalingstermijn, zonder ingebrekestelling, van rechtswege in verzuim. Opdrachtgever is in dat geval de wettelijke handelsrente verschuldigd over het openstaande bedrag, waarbij een gedeelte van een maand als een volledige maand wordt gerekend.
- Indien Opdrachtgever de (hoogte van de) factuur geheel of gedeeltelijk betwist, dan dient hij dat binnen 14 (veertien) kalenderdagen na factuurdatum Schriftelijk en onder nauwkeurige opgave van redenen, aan FoodWerk te melden. Na verloop van deze periode, vervalt het recht van Opdrachtnemer om de factuur te betwisten. De bewijslast voor wat betreft het betwisten van de factuur, rust op Opdrachtgever. Deze betwisting ontslaat de Opdrachtgever uitdrukkelijk niet van zijn betalingsverplichting.
- Het recht van opschorting dan wel verrekening van Opdrachtgever zijn uitdrukkelijk uitgesloten.
- Een betaling is slechts bevrijdend in geval van betaling aan FoodWerk of aan een door FoodWerk Schriftelijk aangewezen Derde. Betalingen door de Opdrachtgever aan de Uitzendkracht, onder welke titel dan ook, zijn onverbindend tegenover FoodWerk en kunnen nooit een grond opleveren voor schulddelging of verrekening.
- FoodWerk behoudt zich het recht voor om de kredietwaardigheid van Opdrachtgever en de – indien van toepassing – aan haar gelieerde ondernemingen te toetsen. Indien de financiële positie en/of het betalingsgedrag van de Opdrachtgever daartoe, naar het oordeel van FoodWerk, aanleiding geeft, is Opdrachtgever verplicht om op Schriftelijk verzoek van FoodWerk een voorschot te verstrekken dan wel voldoende zekerheid, door middel van een bankgarantie, pandrecht of anderszins voor zijn verplichtingen jegens FoodWerk. Deze zekerheid kan worden verlangd voor zowel bestaande als toekomstige verplichtingen, een voorschot kan slechts worden verlangd in geval van een toekomstige verplichting. De omvang van de gevraagde zekerheid en/of het verlangde voorschot, dient in verhouding te staan tot de omvang van de desbetreffende verplichtingen van de Opdrachtgever.
- Indien Opdrachtgever een voorschot of een gevraagde zekerheid als bedoeld in lid 6 niet of niet tijdig stelt c.q. geeft, dan is de Opdrachtgever in verzuim zonder dat hiertoe een nadere ingebrekestelling is vereist. Voorts is FoodWerk gerechtigd de uitvoering van al zijn verplichtingen op te schorten, dan wel alle Opdrachten van de Opdrachtgever te ontbinden. Alle vorderingen van FoodWerk worden als gevolg van de ontbinding onmiddellijk opeisbaar.
- Als na het verstrijken van de betalingstermijn nog steeds niet is betaald, kan tot gerechtelijke of buitengerechtelijke incasso worden overgegaan. De hiervoor in redelijkheid gemaakte kosten zijn voor rekening en risico van Opdrachtgever.
- In geval van liquidatie, faillissement, een beslaglegging op het vermogen of surseance van betaling van de Opdrachtgever zijn de vorderingen van FoodWerk op de Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar.
Artikel 18. Inspanningsverplichting en aansprakelijkheid FoodWerk
- FoodWerk verbindt zich ertoe zich in te spannen om de Opdracht naar behoren uit te voeren. Indien en voor zover FoodWerk deze verplichting niet of niet volledig nakomt, is FoodWerk – met inachtneming van het in de algemene voorwaarden bepaalde – gehouden tot vergoeding van de daaruit voortvloeiende directe schade van de Opdrachtgever, mits de Opdrachtgever zo spoedig mogelijk en uiterlijk 1 (één) maand na het ontstaan of bekend worden van die schade een Schriftelijke klacht hierover indient bij FoodWerk en daarbij aantoont dat de schade het rechtstreekse gevolg is van een toerekenbare tekortkoming aan de zijde van FoodWerk.
- FoodWerk is tegenover de Opdrachtgever in geen geval aansprakelijk voor schade en verlies van de Opdrachtgever, Derden dan wel aan de Uitzendkracht zelf, welke voortvloeien uit een doen of nalaten van de Uitzendkracht, met dien verstande dat daarbij sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van de Uitzendkracht.
- FoodWerk is tegenover de Opdrachtgever ook niet aansprakelijk voor verbintenissen die de Uitzendkrachten zijn aangegaan met, of die voor hen zijn ontstaan jegens de Opdrachtgever of Derden, al dan niet met toestemming van de Opdrachtgever of die Derden.
- De aansprakelijkheid van FoodWerk voor directe en indirecte schade (waaronder wordt verstaan: gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie) is (in geval van indirecte schade te allen tijde) uitgesloten. Niet uitgesloten is de aansprakelijkheid van FoodWerk voor schade die het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van FoodWerk.
- Indien FoodWerk toch aansprakelijk is voor directe schade, dan zal de totale aansprakelijkheid van FoodWerk beperkt zijn tot het door FoodWerk aan de Opdrachtgever in rekening te brengen Opdrachtgeverstarief voor de uitvoering van de Opdracht, zulks voor het overeengekomen aantal arbeidsuren en de overeengekomen duur van de Opdracht tot een maximum van 3 (drie) maanden. Dit bedrag is in ieder geval nooit hoger dan het bedrag dat de aansprakelijkheidsverzekeraar van FoodWerk maximaal aan haar uitkeert.
- Opdrachtgever vrijwaart FoodWerk voor eventuele aanspraken van Derden, die in verband met de uitvoering van de Overeenkomst schade lijden.
- FoodWerk is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard dan ook, doordat FoodWerk is uitgegaan van door Opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens of indien Opdrachtgever deze gegevens te laat heeft opgeleverd.
- Voorwaarde voor het ontstaan van enig recht op schadevergoeding is steeds dat Opdrachtgever de schade zo spoedig mogelijk na het ontstaan daarvan Schriftelijk bij FoodWerk meldt. Iedere vordering tot schadevergoeding tegen FoodWerk vervalt door het enkele verloop van 12 (twaalf) maanden na het ontstaan van de vordering.
Artikel 19. Intellectueel eigendom en industrieel eigendom
- FoodWerk zal de Uitzendkracht op verzoek van de Opdrachtgever, een schriftelijke verklaring laten ondertekenen om – voor zover nodig en mogelijk – te bewerkstelligen en bevorderen dat alle rechten van intellectuele- en industriële eigendom op de resultaten van de werkzaamheden van de Uitzendkracht toekomen aan, dan wel (zullen) worden overgedragen aan de Opdrachtgever. Indien FoodWerk in verband hiermee een vergoeding verschuldigd is aan de Uitzendkracht of anderszins kosten dient te maken, dan is de Opdrachtgever een gelijke vergoeding dan wel gelijke kosten verschuldigd aan FoodWerk.
- Het is Opdrachtgever toegestaan om rechtstreeks een overeenkomst met de Uitzendkracht aan te gaan of hem een verklaring ter ondertekening voor te leggen over de in lid 1 bedoelde intellectuele- en industriële eigendomsrechten. Opdrachtgever brengt FoodWerk daarvan altijd op de hoogte.
- FoodWerk is jegens de Opdrachtgever niet aansprakelijk voor een boete of dwangsom die de Uitzendkracht verbeurt, of eventuele schade van de Opdrachtgever als gevolg van het feit dat de Uitzendkracht zich beroept op enig recht van intellectuele en/of industriële eigendom.
- Opdrachtgever vrijwaart FoodWerk tegen alle aanspraken van Derden in verband met een beweerdelijke inbreuk op de rechten van die derden op door de Opdrachtgever in het kader van de aanbieding, Opdracht of overige overeenkomst aan FoodWerk of de Uitzendkracht beschikbaar gesteld materiaal.
- FoodWerk behoudt zich het recht voor de vergaarde kennis die bij de uitvoering van de Opdracht tot stand is gekomen te gebruiken voor andere doeleinden voor zover hierbij geen vertrouwelijke informatie van Opdrachtgever aan Derden wordt verstrekt.
- FoodWerk heeft het recht om de naam en het logo van Opdrachtgever te gebruiken als referentie of promotie.
- Indien Opdrachtgever handelt in strijd met dit artikel is Opdrachtgever een direct opeisbare boete verschuldigd ter hoogte van driemaal het voor die Overeenkomst bedongen bedrag, onverminderd het recht van op schadevergoeding.
Artikel 20. Geheimhouding
- FoodWerk en de Opdrachtgever zullen geen vertrouwelijke informatie van of over de andere partij, diens activiteiten en relaties die hen ter kennis is gekomen gedurende de Opdracht verstrekken aan Derden, tenzij en voor zover verstrekking van die informatie nodig is uit hoofde van de Opdracht of een wettelijke plicht.
- De Opdrachtgever heeft het recht om de Uitzendkracht rechtstreeks te verplichten tot geheimhouding. Opdrachtgever dient FoodWerk op de hoogte te stellen van dit voornemen en dient een kopie van de in dat kader gesloten overeenkomst aan FoodWerk te verschaffen.
- FoodWerk kan niet instaan voor de naleving van een geheimhoudingsverplichting door de Uitzendkracht en is ook niet aansprakelijk voor boetes, dwangsommen of eventuele schade van de Opdrachtgever als gevolg van een schending van die geheimhoudingsplicht door de Uitzendkracht. Opdrachtgever vrijwaart FoodWerk daarom van alle aanspraken die hiermee verband (kunnen) houden.
Artikel 21. Verplichtingen met betrekking tot de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs
- Opdrachtgever verklaart zich uitdrukkelijk bekend met artikel 8b van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs en zorgt dat de Uitzendkrachten gelijke toegang hebben tot de bedrijfsvoorzieningen of diensten in zijn onderneming, met name kantines, kinderopvang- en vervoersfaciliteiten, als de werknemers die in dienst van zijn onderneming werkzaam zijn in gelijke of gelijkwaardige functies, tenzij het verschil in behandeling objectief te rechtvaardigen is.
- Opdrachtgever verklaart zich uitdrukkelijk bekend met artikel 8c van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs en zorgt ervoor dat de binnen zijn onderneming ontstane vacatures tijdig en duidelijk ter kennis worden gebracht aan de Uitzendkracht, opdat deze dezelfde kansen op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft als de werknemers van de onderneming. Hierbij dient Opdrachtgever wel het bepaalde in artikel 6.9 van deze algemene voorwaarden in acht te nemen.
- Opdrachtgever verklaart zich uitdrukkelijk bekend met artikel 10 van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Het is FoodWerk niet toegestaan Uitzendkrachten ter beschikking te stellen aan (het gedeelte van) de onderneming van de Opdrachtgever, waar een werkstaking, uitsluiting of bedrijfsbezetting bestaat. Opdrachtgever zal FoodWerk tijdig en volledig informeren over (verwachte) door de vakbonden georganiseerde of ongeorganiseerde collectieve acties, waaronder in ieder geval wordt begrepen een werkstaking, uitsluiting of bedrijfsbezetting.
- Opdrachtgever verklaart zich uitdrukkelijk bekend met artikel 12a van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs en zal voor de aanvang van de Terbeschikkingstelling en daarna wanneer nodig tijdig en volledig Schriftelijk of elektronisch informatie over de arbeidsvoorwaarden ten aanzien van de Terbeschikkingstelling aan FoodWerk verschaffen.
Artikel 22. Toepasselijk recht en forumkeuze
- Op Opdrachten en/of overige overeenkomsten tussen FoodWerk en de Opdrachtgever waarop deze algemene voorwaarden betrekking hebben, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. De Nederlandse rechter is voorts exclusief bevoegd.
- Alle geschillen die voortvloeien uit de Opdracht en/of overige overeenkomsten worden exclusief voorgelegd aan de rechter binnen het arrondissement waarin FoodWerk is gevestigd.
- Geschillen tussen partijen zullen in de eerste instantie zoveel mogelijk door middel van goed overleg tot een oplossing worden gebracht.
- Wanneer in een gerechtelijke procedure één of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden als onredelijk bezwarend worden aangemerkt, dan blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht.
Artikel 23. Overmacht
- In aanvulling op het bepaalde in artikel 6:75 van het Burgerlijk Wetboek geldt dat een tekortkoming van FoodWerk in de nakoming van enige verplichting jegens Wederpartij niet aan FoodWerk kan worden toegerekend in geval van een van de wil van FoodWerk onafhankelijke omstandigheid, waardoor de nakoming van zijn verplichtingen jegens Wederpartij geheel of gedeeltelijk wordt verhinderd of waardoor de nakoming van zijn verplichtingen in redelijkheid niet van FoodWerk kan worden verlangd. Tot die omstandigheden worden mede gerekend wanprestaties van Derden, (stroom)storingen, computervirussen, extreme weersomstandigheden, brand(gevaar), (dreigend) oorlogsgevaar, pandemieën, epidemieën, quarantaines, ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid, stakingen, maatregelen van overheidswege en het defect gaan van apparatuur.
- Indien zich een situatie als bedoeld in lid 1 van dit artikel voordoet als gevolg waarvan FoodWerk niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, dan worden die verplichtingen opgeschort zolang FoodWerk niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Indien de overmachtsituatie 30 (dertig) kalenderdagen heeft geduurd, hebben beide Partijen het recht de overeenkomst Schriftelijk geheel of gedeeltelijk te ontbinden. FoodWerk is in dat geval niet gehouden tot vergoeding van enige schade, ook niet als FoodWerk als gevolg van de overmachttoestand enig voordeel geniet.
Artikel 24. Survival
- De bepalingen uit de algemene voorwaarden en de Overeenkomst die de strekking hebben om na beëindiging van de Overeenkomst hun gelding te behouden, waaronder begrepen maar niet beperkt tot artikel 14 en 17 (betreffende de aansprakelijkheid), artikel 18 (intellectueel- en industrieel eigendom), artikel 19 (Geheimhouding), artikel 21 (Toepasselijk recht en forumkeuze) en deze bepaling (Survival), blijven na het eindigen van de Overeenkomst onverminderd van kracht.
Artikel 25. Wijziging of aanvulling
- FoodWerk is gerechtigd om deze algemene voorwaarden eenzijdig te wijzigen of aan te vullen. In dat geval zal FoodWerk de Opdrachtgever tijdig op de hoogte stellen van de wijzigingen of aanvullingen.
- 2Wijzigingen gelden ook ten aanzien van reeds gesloten Opdracht en/of overige overeenkomsten met inachtneming van een termijn van 30 (dertig) dagen na bekendmaking van de wijziging op de website van FoodWerk of per elektronische berichtgeving. Wijzigingen van ondergeschikt belang kunnen te allen tijde worden doorgevoerd.
- Rechten en verplichtingen welke voortvloeien uit deze algemene voorwaarden en/of de overeenkomst, kunnen niet worden overgedragen aan een Derde. Aan dit beding komt goederenrechtelijke werking toe.
Hoofdstuk 2 – Verwerkersovereenkomst bepalingen
Artikel 26. Verwerking persoonsgegevens
- In het kader van de Opdracht of een overige afspraak/samenwerking tussen Partijen vindt er een (regelmatige) uitwisseling van gegevens plaats. Zowel Opdrachtgever als FoodWerk behandelen deze gegevens vertrouwelijk en conform de wettelijke vereisten (AVG, WBP en aanverwante wet- en regelgeving). Opdrachtgever krijgt uitdrukkelijk geen gegevens van FoodWerk die FoodWerk op grond van de toepasselijke wet- en regelgeving niet mag verstrekken. Opdrachtgever is uitdrukkelijk verantwoordelijk voor de verdere verwerking van de door FoodWerk aan hem verstrekte gegevens.
- FoodWerk draagt zorg voor het vaststellen en controleren van de identiteit van Uitzendkracht. Voor aanvang van de Opdracht verwerkt Foodwerk de benodigde persoonsgegevens en, indien van toepassing, de tewerkstellingsvergunning, zoals vereist vanuit de Opdracht.
- Opdrachtgever is ervoor verantwoordelijk dat aan FoodWerk alleen die persoonsgegevens worden verstrekt waartoe hij gerechtigd is, ofwel voor zover hij daarvoor de benodigde toestemming heeft verkregen van de betreffende persoon.
- Mocht FoodWerk worden aangemerkt als verwerker zoals bedoeld in artikel 4 lid 8 van de AVG, dan kwalificeren de artikelen 25 tot en met 29 van deze algemene voorwaarden als afspraken die gemaakt moeten worden conform artikel 28 lid 3 van de AVG.
- Indien FoodWerk wordt aangemerkt als een verwerkingsverantwoordelijke, dan gelden deze bepalingen ook en op eenzelfde wijze.
- FoodWerk zal ten behoeve van Opdrachtgever persoonsgegevens verwerken. FoodWerk verwerkt onder andere persoonsgegevens van (potentiële) Kandidaten, zoals: naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en aanhef.
- FoodWerk verwerkt persoonsgegevens van Derden ter uitvoering van de overeenkomst welke is gesloten met Opdrachtgever.
- Opdrachtgever vrijwaart FoodWerk tegen alle aanspraken van kandidaten, professionals, medewerkers van Wederpartij of overige Derden jegens FoodWerk in verband met een schending van het in dit artikel bepaalde en vergoedt de daarmee samenhangende door FoodWerk gemaakte kosten.
- FoodWerk zal conform artikel 32 AVG alle passende technische en organisatorische maatregelen treffen om persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of enige vorm van onrechtmatige verwerking. Deze maatregelen zullen overeenstemmen met de aard van de te verwerken persoonsgegevens.
- FoodWerk spant zich ervoor in om inbreuken op de beveiliging met betrekking tot de persoonsgegevens zoveel mogelijk te voorkomen, te detecteren en in voorkomende gevallen daartegen actie te ondernemen.
- Indien aan de Opdrachtgever door FoodWerk een vreemdeling in de zin van de Wet arbeid vreemdelingen ter beschikking is gesteld, verklaart de Opdrachtgever uitdrukkelijk dat hij bekend is met artikel 15 van deze wet. Dit artikel bepaalt onder meer dat Opdrachtgever bij aanvang van de werkzaamheden een afschrift van het identificatiedocument van de vreemdeling moet ontvangen, zoals bedoeld in artikel 1, lid 1 tot en met 3, van de Wet op de identificatieplicht. Opdrachtgever is verantwoordelijk voor een zorgvuldige controle van dit document, stelt daarmee de identiteit van de vreemdeling vast en bewaart een afschrift in zijn administratie. Foodwerk is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor eventuele boetes die aan de Opdrachtgever worden opgelegd in het kader van de Wet arbeid vreemdelingen.
Artikel 27. Uitvoeringsverwerking
- FoodWerk is slechts verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens welke in het kader van de aangeboden diensten worden verwerkt onder de in deze algemene voorwaarden gestelde voorwaarden. Voor overige verwerkingen van persoonsgegevens, waaronder de verzameling van persoonsgegevens door Opdrachtgever en/of Derden is FoodWerk uitdrukkelijk niet verantwoordelijk, tenzij deze Derde door FoodWerk zelf is aangesteld.
- FoodWerk zal, tenzij er hiervoor uitdrukkelijke voorafgaande Schriftelijke toestemming is gegeven door Opdrachtgever en voldaan wordt aan de wettelijke vereisten, geen persoonsgegevens verwerken naar landen buiten de Europese Economische Ruimte (‘EER’). FoodWerk stelt Opdrachtgever onmiddellijk op de hoogte van alle geplande permanente of tijdelijke doorgiftes van persoonsgegevens van een land buiten de EER en zal pas uitvoering geven aan de doorgiftes, na Schriftelijke toestemming van Opdrachtgever.
- FoodWerk zal de persoonsgegevens betreffende Opdrachtgever gescheiden houden van de persoonsgegevens die zij voor zichzelf of namens Derden verwerkt.
- FoodWerk zal de persoonsgegevens op behoorlijke en zorgvuldige wijze en in overeenstemming met de op FoodWerk rustende verplichtingen op grond van de privacywetgeving verwerken.
Artikel 28. Meldplicht
- In het geval van een beveiligingslek en/of een datalek zoals bedoeld in de Wet Meldplicht datalekken zal FoodWerk Opdrachtgever daarover redelijkerwijs zo spoedig mogelijk informeren.
- De meldplicht behelst in ieder geval het melden van het feit dat er een lek of incident is geweest, als de (vermeende) oorzaak van het lek of het incident, het vooralsnog bekende en/of te verwachten gevolg en de (voorgestelde) oplossing.
- Opdrachtgever zal, indien naar haar oordeel noodzakelijk, betrokkenen en andere Derden, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens informeren over een datalek of andere incidenten.
- Het is FoodWerk niet toegestaan rechtstreeks informatie te verstrekken over een datalek of andere incidenten aan Betrokkenen of andere Derden, behoudens voor zover FoodWerk daartoe wettelijk verplicht is of toestemming heeft verkregen van de Opdrachtgever.
Artikel 29. Rechten van betrokkenen
- FoodWerk verleent medewerking aan Opdrachtgever om na goedkeuring van, en in opdracht van Opdrachtgever:
- Betrokkenen toegang te verschaffen tot de hen betreffende persoonsgegevens;
- Persoonsgegevens van betrokkenen te verwijderen of te corrigeren;
- Aan te tonen dat persoonsgegevens verwijderd of gecorrigeerd zijn, indien zij incorrect zijn (of er discussie bestaat over de correctheid van persoonsgegevens).
- FoodWerk verleent voor zover redelijkerwijs mogelijk medewerking aan Opdrachtgever om de op haar rustende verplichtingen onder de AVG of andere toepasselijke wetgeving op het gebied van verwerking van persoonsgegevens na te leven. De verantwoordelijkheid voor de nakoming van deze verplichtingen rust volledig en uitsluitend bij Opdrachtgever. De kosten verbonden aan deze medewerking zijn niet in de overeengekomen prijzen en vergoedingen van FoodWerk inbegrepen en komen volledig voor rekening van Opdrachtgever.
Artikel 30. Inspectie
- FoodWerk staat toe dat Opdrachtgever de naleving van de beveiligingsmaatregelen door FoodWerk inspecteert of dat op verzoek van Wederpartij de verwerkingsfaciliteiten van FoodWerk door een aangewezen onderzoeksinstantie worden geïnspecteerd.
- Opdrachtgever zal alle kosten, vergoedingen en onkosten in verband met de Inspectie betalen, met inbegrip van redelijke door FoodWerk gemaakte interne kosten.
- Opdrachtgever zal FoodWerk een exemplaar van het rapport van de Inspectie verstrekken.